Dantes Inferno

I går korrekturtittade jag på  Dante’s Inferno. An animated epic.

Det här inlägget handlar om en annan sorts översättning – att stöpa ett konstnärligt verk i ny form. Eller snarare låna inspiration från en källa och bearbeta den i en annan form. Adaption. Bok till film. Film till animation. Animation till spel.

Att film- och spelindustrin hämtar inspiration till sina alster från Dantes Den gudomliga komedin låter som ett smart drag, speciellt om man väljer att bearbeta den första delen – Inferno. Allt finns ju där. Vilka suggestiva miljöer! Helvetets nio kretsar med Lucifer i den lägsta. Den lägsta kretsen är ett öde islandskap där de största förrädarna sitter fastfrusna i isen. I varje krets återfinns fördömda själar som i all evighet bestraffas för synderna de begick i livet, även odöpta barn och hedningar hamnar i detta helvete. Straffen är utformade i enlighet med synderna som de har begått. Våldsverkarna som spillt andras blod kokas själva i blod, självmördarna växer fast i träd så att de inte kan skada sig själva och de vällustiga virvlar omkring i en evig storm med samma styrka som lustarna som drev dem till synden.

Hur skildrar man vidriga monster på film utan att det blir fånigt? Animation är ett säkert kort.

Men vilket språk ska man använda i en animerad film från 2009 baserad på ett diktverk skrivet i början av 1300-talet? Många klassiska rader har bevarats i filmen: Till mitten hunnen på vår levnads vandring… och lite senare inskriptionen Lämna allt hopp, ni som går över tröskeln. Det räcker långt för att skapa rätt känsla. Bildspråket däremot hör helt och hållet till 2000-talet och stämningen som språket bygger upp raseras av Beatrices gigantiska tuttar som i tid och otid hamnar i fokus. Suck. Dante kanske ligger i sin grav och undrar vad anime är. Jag säger som Facebook-gruppen för Dante’s Inferno: Go to hell.

Filmtrailern ser du här (cirka två minuter lång).

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: