Översättarintervjuer

Jag vill tipsa om Salongens serie Översättarintervjuer som ger en inblick i hur fjorton skönlitterära översättare arbetar. Denna underhållande läsning om översättarna och om egenheter hos språken som de översätter från och till finns här.

Några smakprov:

~~~

När det gäller kunskap står språket man översätter till i fokus (till skillnad från vad många tror).

Ur Översättarintervju 10.

~~~

Ungerskan betonar alltid ordets första stavelse, vilket man kan tro ger en enahanda rytm, men så är det inte, för språket har också långa och korta vokaler, det är på sätt och vis viktigare, och de noteras i skriftspråket.

Ur Översättarintervju 13

~~~

Hur får du dina uppdrag? Tar det ena eller andra förlaget kontakt med dig eller hur går det till?

Jag svarar som en gammal isländsk kvinna som varit gift fem gånger sa till mig: ”Jag vet inte hur det gick till men plötsligt så stod jag där framför prästen igen.”

Ur Översättarintervju 8

~~~

Tillsammans med Hans Ruin översatte jag dikter av Nietzsche. Vi satt på konditori, åt semlor och försökte komma på fyndiga rim. Det var mycket kul, men är naturligtvis inte översättarvardagen, som ibland nästan kan framkalla en känsla av övergivenhet.

Ur Översättarintervju 12

~~~

Inte är det en lukrativ verksamhet, det kan man inte påstå. Fortfarande verkar många i branschen brista i respekt för yrket, namnet på översättaren sätts inte ut, arvoden dumpas och förlag verkar vilja lägga rabarber på rättigheter för oöverskådlig tid framöver. En annan nackdel är allt stillasittande.

Ur Översättarintervju 11.

~~~

Förutom en påminnelse om de väldokumenterade nackdelarna med yrket (läs sista citatet) så får man en dos av översättarnas stora språk-, kultur- och litteraturintresse.

Det man kan säga om de medverkande är att översättandet är ett oerhört medvetet val av yrke, deltidssysselsättning eller hobby.

~~~

Blev väldigt sugen på att läsa Thomas Warburtons översättarmemoarer Efter 30 000 sidor som omnämns i Översättarintervju 5. Bra titel.


Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: