Italienska gester översatta

Tycker du att uttalet är det svåraste med ett främmande språk? Lär dig italienska.

Eller rättare sagt, lär dig italienska gester. De kräver inte korrekt uttal. Börja här:

 

 

Bakom instruktionsvideon står Italy from the Inside. En seriös och välpolerad blogg som behandlar det mesta som rör Italien.

Jag gillar speciellt deras uppbyggande  videosnuttar Italian for Kids. Ganska präktigt, men lätt för tvåspråkiga barn att ta till sig  (italienska & engelska).

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Ja, en korpus är ju normalt sett en viss mängd text eller tal, men jag tycker att ”korpuslingvistik” låter som en latinsk eller italiensk benämning för ”kroppsspråk” (corpus + lingua) =). Jag försöker därför införa den betydelsen också. Allt annat inom lingvistiken har ju en svensk och en latinsk term: betydelselära (semantik), fonetik (ljudlära) o s v.

  Hur som helst kan vi fortsätta att använda begreppet corpus här: Om vi tog ett visst antal personer från Sverige, t ex 1000 st, och lika många från Italien och registrerade det talade språket med video, skulle man säkert upptäcka att corpusens sammansättning skiljer sig åt rejält: svenskarna skulle i större utsträckning tala och gestikulera då och då. Italienarna skulle säkert genomsnittligt sett blanda de båda uttryckssätten i mycket högre grad.

  Det skulle finnas ganska stora skillnader på individnivå, men tror inte du att man skulle göra intressanta observationer och upptäcka stora skillnader? Här lyckades jag använda begreppet ”korpuslingvistik” med två betydelser samtidigt. =)

  När det gäller ditt sista stycke hävdar du alltså att tolkning av gester är nödvändig för inlärningen, men att man sen själv väljer om man vill använda gesterna eller inte. Hur blir det då om en svensk pratar italienska i Italien och använder ett kroppsspråk som är svagare är den man är van vid i trakten? Då blir ju budskapet svårare att förstå av lokalbefolkningen.

  Orsaken till att jag anser att gester i många fall är godtyckliga är att olika personer kan använda olika åtbörder för att ge uttryck för samma begrepp. Det kan man ofta se när någon håller tal – ibland tillför inte gesten något.

  Svara
 2. Hej!

  Det sägs ju ofta att det används rikligt med gester i italienskan, och att det på så sätt skiljer det språket från många andra språk i Europa – främst i norra och mellersta delen.

  Jag har också hört att man egentligen inte kan lära sig italienska ordentligt om man inte behärskar kroppsspråket, men jag är lite tveksam till vikten av korpuslingvistik. Anledningen är att jag anser att det finns något godtyckligt över gester. Det är ju bara vissa rörelser som man kan koppla till ett visst begrepp och förstå vilken referens det rör sig om. Om man pratar om ”hela världen” kan man göra en stor rund ring med armarna och om man säger att två processer sammanförs kan man slå ihop händerna.

  Tror du att det finns något universellt över gester eller är mycket av det kulturberoende?

  Svara
  • Korpuslingvistik – det var ett finurligt sätt att benämna kroppsspråk:)

   Om gester är godtyckliga så är ord det i samma utsträckning. Man kan uttrycka ett begrepp med olika ord på olika språk eller på olika sätt inom ett och samma språk (verbalt eller genom gester).

   Men i mitt tycke är gester mindre godtyckliga än ord, som bara i vissa fall är kopplade till innehållet (onomatopoetiska uttryck). Gester är däremot ofta kopplade till innehållet. En italiensk gest för ”gott, smaskens” är som du säkert vet att peka på kinden. Där finns en tydlig koppling till innehållet.

   Och när det gäller italienska språket så fungerar gesterna ofta som en förstärkning av det man säger. Men när gesterna används helt på egen hand är det nödvändigt att kunna tolka gesterna för att förstå. Att kunna tolka gesterna är alltså en nödvändig del av inlärningen – om man sen väljer att använda dem själv eller inte är en annan fråga.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: