Knäppaste ortnamnen

Inte direkt översättningsrelaterat, men fantastiskt roande om man som jag brukar fundera kring ortnamn och deras ibland anakronistiska tillvaro.

Under en resa till London förra helgen bläddrade jag i ett nummer av resetidningen Vagabond. Där hade redaktionen listat de 13 knäppaste ortnamnen. Listan hade dessutom lockat läsare att skicka in egna bidrag.

Vad jag önskar att jag hade kvar mitt anteckningsblock från åren när jag jobbade med att transkribera italienska ort- och gatunamn. Det hade varit en guldgruva!

Det här är Vagabonds lista:

 

1) Hell, Norge

I byn Hell, utanför Trondheim, bor bara 1 500 personer, men orten har blivit en mindre turistattraktion på grund av sitt namn. Vid järnvägsstationen hänger en skylt med texten Hell Gods-expedition. Det finns också vykort med järnvägstationen inbäddad i snö och texten ”Hell frozen over”, apropå talesättet ”när det fryser i helvetet” (underförstått: aldrig).
Men Helvetet är en vacker plats – invid Stjørdalsfjordens strand.

2) Banta, Indonesien

Lev asketiskt, doppa fötterna i tropiskt vatten och lär dig tuta SOS i strandens snäckskal. På grannön Komodo finns världens största reptil, en bredbent drake med spelande tunga och tycke för turister – i dubbel bemärkelse.

3) Bluff City, Tennessee

Alla skojares välfärdsort? Du förväntar dig skalbolagsdirektörer, mystiska pyramidspel och en trottoar som ger vika under fötterna. Men så är det inte. Till och med namnet är en bluff. Anonym småstad med knappt 700 hushåll.

4) Betong, Thailand

Hårdslående namn som rockar fett men faller platt. Betong är en vinglig gränsstad mot Malaysia. Välförsedd med barberare och bordeller. Förflutet som kommunistiskt motståndsfäste. Aktiviteter: mullvadssafari i den gamla gerillabasens tunnelsystem.

Så här ser Betong ut

5) Condom, Frankrike

Genom staden som heter som ett preventivmedel vandrar pilgrimerna. Den är nämligen ett stopp längs med pilgrimsleden från Le Puy till Santiago de Compostela. Sedesamt så det förslår.

6) Disaster Bay, New South Wales

Här välte båten, här tog lingondrickat slut och här slöt sig molnen som en grå säck runt solen. Bukt strax söder om Sydney, ungefär där Australien ångrar sig och drar mot öster istället.

7) Dum Dum, Indien

Stad i Kolkatas utkanter som givit namn åt både landningsbana, terminal och boerkrigets dumdumkulor.

8 ) Ebola, Kongo-Kinshasa

Tänkbar annons: ”Känt från tv” eller ”Du har hört talas om viruset – här har du platsen!”. Förmodligen funkar det inget vidare för alla vet ju hur illa det slutar för den som drabbas av farsoten. Epidemiturism är än så länge en ytterst begränsad marknad.

9) Lake Disappointment, Australien

Året var 1897 och upptäcksresanden Frank Hann följde en flod i östra delen av Pilbara, Australien. Han förväntade sig att finna en stor färskvattensjö. Men tji fick han. Sjön var salt – därav besvikelsen. Men fåglarna trivs. Sjön har ett rikt fågelliv.

10) Murdi Depression, Tchad

Mjuk sand som viskar under fötterna, mjuk sand som rinner mellan fingrarna. Men det är också allt. Murdi Depression är lågmäld ledsamhet i östra Tchad. I nordväst finns bergskedjan Tibesti, och i nordöst finns Libyen. Däremellan i princip ingenting. Inte ens en nattöppen mack.

11) Plast, Ryssland

Småtrist provinsstad i mineralrikt område mellan Ural och Kazakstan. Taxfreeshopen säljer billig kvarts och zink.

12) Koddeböke, Sverige

Koddeböke har ett roligt namn. Annars händer det inte så mycket kul här. Några hus utslängda i det inre av Småland, i trakterna kring Markaryd och Älmhult. Fritt från insyn. Fritt från allt.

13) Frog Suck, Wyoming, USA

I USA finns många lustiga ortsnamn, men detta slår det mesta. Dessutom säljs tröjor med texten ”Frog Suck Wyoming – Relax, Enjoy” på.

Bland läsarnas bidrag fanns Bajza (Albanien), Snålkuk (Sverige), Wildpark Knüll (Tyskland), Peter Dass plass (torg i Sandnässjön, Norge), Njutånger (Sverige), Spy (Belgien), Runkarp & Porrarp (Sverige), Wankdorf (schweizisk motsvarighet till Runkarp), Leverhög (Sverige), Urk (fiskeby i Holland), Dumistan (Bahrain), Intrånget (Sverige), Köttkulla (Sverige) och många fler. Strået vassare än redaktionens lista.

Listan  finns på Vagabonds webbplats.

 

 

 

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: